Θεραπευτικό Συμβόλαιο
Το “θεραπευτικό συμβόλαιο” καθορίζει και ορίζει τους κανόνες που θεσπίζονται και εξασφαλίζει την τήρηση τους για να υπάρξει μια ισορροπία και καλύτερη επικοινωνία. Η μη τήρηση του θεραπευτικού συμβολαίου που έχει συμφωνηθεί εξαρχής από κοινού μπορεί να δυσχεράνει τη θεραπευτική σχέση, η οποία μπορεί και να οδηγηθεί και σε διακοπή της θεραπείας αν δεν υπάρχει αμοιβαία τήρηση αυτού του “συμβολαίου”. Μια θεραπευτική σχέση χαρακτηρίζεται από αποδοχή, εμπιστοσύνη, σαφή όρια, σταθερότητα, συνοχή και αμοιβαία δέσμευση. Το θεραπευτικό συμβόλαιο έχει όχι μόνο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό ρόλο και κατ’ επέκταση θεραπευτικό χαρακτήρα. Άλλωστε κάθε είδους σχέση για να λειτουργήσει σωστά και απρόσκοπτα χρειάζεται να έχουν συμφωνήσει, αποδεχτεί και τηρήσει και τα δύο μέλη αυτούς τους “κανόνες”. Κατά παρόμοιο τρόπο, στην ψυχοθεραπεία για να υπάρξει ένα επιθυμητό αποτέλεσμα χρειάζεται να θεσπιστεί ένα θεραπευτικό συμβόλαιο.
Όροι που διέπουν μια θεραπευτική σχέση.
Γενικές αρχές
· Η δέσμευσή σας στη θεραπεία αφορά την ενεργητική στάση σας και την συνειδητή απόφαση για την αναζήτηση της αλήθειας και της προσωπικής σας ιστορίας. Μη συνειδητές διεργασίες και δυνάμεις ενδέχεται να αναστείλουν ή να ενισχύσουν την συμμετοχή σας στις συνεδρίες προκαλώντας άλλες φορές ενθουσιασμό κι άλλες δυσφορία.
· Ο θεραπευτής σας συμβάλλει καθοριστικά στη διερεύνηση και τον καθορισμό των θεραπευτικών στόχων ωστόσο δεν υποκαθιστά την ελεύθερη βούληση για αυτογνωσία και αλλαγή. Η ψυχοθεραπεία δεν αποτελεί μια διαδικασία στενής καθοδήγησης και παροχής συμβουλών, αντίθετα αποσκοπεί στην καλλιέργεια ενεργητικής στάσης στη ζωή.
· Η ψυχοθεραπεία πραγματοποιείται με έναν θεραπευτή, σε ένα θεραπευτικό πλαίσιο. Δεν πρέπει να διατηρήσετε παράλληλες θεραπευτικές σχέσεις (ομαδικό, ατομικό, συμβουλευτική γονέων). Φυσικά, ως θεραπευόμενος έχετε δικαίωμα να επιλέξετε/αλλάξετε τον θεραπευτή σας, τηρώντας υγιείς όρους ολοκλήρωσης ανάλογα με κάθε περίπτωση.
· Κατά τη διάρκεια των συνεδριών απαιτείται η εστίαση της προσοχής και η αυθεντική έκφραση χωρίς διασπάσεις και περισπασμούς. Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, η κατανάλωση καφέ, τροφής, τσίχλας και η χρήση του κινητού τηλεφώνου.
· Πριν τις συνεδρίες αποφύγετε τα βαριά γεύματα, την κατανάλωση αλκοόλ και φυσικά την χρήση ουσιών.
· Κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας είναι πιθανόν να αναδυθεί μια άρνηση ή επιθυμία για ακύρωση της συνεδρίας χωρίς σοβαρό/εμφανή λόγο. Δείξτε επιμονή και συζητήστε τις δυσκολίες που βιώνετε ανοιχτά, εντός της συνεδρίας μας.
· Για όσο διαρκεί η θεραπευτική σχέση δεσμεύεστε να μην προβείτε σε απόπειρα αυτοκτονίας.
Εχεμύθεια-απόρρητο
Η εχεμύθεια υπάγεται στις βασικές αρχές δεοντολογίας που διέπει το επάγγελμα του ψυχολόγου. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η διαφύλαξη του απορρήτου είναι μείζονος σημασίας και τηρείται απόλυτα. Κάθε μορφή επικοινωνίας και συνεργασίας με τον Ψυχολόγο παραμένει εμπιστευτική. Καμία πληροφορία δεν μοιράζεται με τρίτα ή συγγενικά πρόσωπα. Το αίτημα για επίσκεψη στον Ψυχολόγο διατυπώνεται αποκλειστικά από τον άμεσα ενδιαφερόμενο και δεν επιτρέπεται κανενός είδους διαμεσολάβηση από τρίτους ή συγγενείς.
Άρση του απορρήτου, βάσει του άρθρου 371/4 του ποινικού κώδικα μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ στις εξής περιπτώσεις:
-
Κακοποίηση ανηλίκου/ης
-
Αν ο θεραπευόμενος/η απειλεί να κάνει κακό στον εαυτό του ή σε κάποιον άλλο
-
Κατόπιν σχετικής έγγραφης αίτησης από δικαστικές αρχές
Σε κάθε περίπτωση, ο θεραπευτής υποχρεούται, βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας, να ενημερώσει τον θεραπευόμενο/η ότι θα γίνει άρση του απορρήτου.
Διάρκεια-Συχνότητα συνεδριών
Η διάρκεια των συνεδριών είναι καθορισμένη:
Ατομική: 50 λεπτά
Ζεύγους: 50 λεπτά
Όσον αφορά τη συχνότητα της συνεδρίας, εφόσον το άτομο είναι σε κρίση και θέλει να βοηθηθεί άμεσα, ενδείκνυται να έχει μια φορά την εβδομάδα ψυχοθεραπεία. Αν το πρόβλημα υποχωρήσει λίγο τότε η συνεδρία ανά δεκαπενθήμερο είναι μια ικανοποιητική συχνότητα. Σίγουρα η διάρκεια των συνεδριών εξαρτάται από το ίδιο το άτομο.
Επίσης, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ώρα έναρξης και λήξης της συνεδρίας είναι προκαθορισμένη. Συνεπώς, στην περίπτωση που υπάρχει καθυστέρηση δεν παρατείνεται ο χρόνος της συνεδρίας, διότι αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του θεραπευόμενου να είναι συνεπής στο ραντεβού του.
Πολιτική ακύρωσης
Η ακύρωση της συνεδρίας από το θεραπευόμενο πρέπει να γίνει τουλάχιστον 24 ώρες νωρίτερα από το προκαθορισμένο ραντεβού. Αν ο θεραπευόμενος δεν τηρήσει αυτό το χρονικό 24ωρο περιθώριο τότε η συνεδρία χρεώνεται κανονικά. Μετά από δύο συνεχόμενες ακυρώσεις διερευνάται το πλαίσιο τους, η δυναμική και η λειτουργία τους στην θεραπεία. Το συμβόλαιο τίθεται υπό συζήτηση με αυθεντικότητα και, αναστοχαστική διάθεση.
Εφόσον η ακύρωση γίνει από τον θεραπευτή και δεν έχει ειδοποιήσει νωρίτερα από 24 ώρες τότε είναι υποχρεωμένος να αναπληρώσει και αν δεν μπορεί να γίνει αναπλήρωση τότε δεν χρεώνει την επόμενη συνεδρία.
Κόστος συνεδρίας
Ο θεραπευόμενος/η ενημερώνεται για το κόστος της συνεδρίας από το πρώτο ραντεβού. Κάθε συνεδρία έχει σταθερό κόστος και καταβάλλεται από τον θεραπευόμενο/η στο τέλος αυτής, εκτός κι αν έχει γίνει γίνει κάποια άλλη συμφωνία μεταξύ θεραπευτή-θεραπευόμενου προς διευκόλυνση του δεύτερου.
Επικοινωνία
Είναι απαραίτητο η επικοινωνία να τηρείται στα πλαίσια της καθορισμένης ώρας της συνεδρίας. Εντούτοις, μόνο σε περίπτωση ανάγκης μπορεί ο θεραπευόμενος/η να επικοινωνήσει τηλεφωνικά ή με την αποστολή ενός μηνύματος.
Διαδικτυακές (Online) Συνεδρίες
Είναι σημαντικό όταν υπάρχει διαδικτυακή συνεδρία ο θεραπευόμενος/η να είναι μόνος του στο χώρο για να μπορέσει να μιλήσει άνετα ή να είναι σε ένα χώρο που εξασφαλίζεται η ησυχία και κατ’επέκταση η εχεμύθεια.
Κλείσιμο και ολοκλήρωση θεραπείας
Είναι μείζονος σημασίας όταν ο θεραπευόμενος/η αποφασίσει ότι θέλει να σταματήσει την ψυχοθεραπεία να ενημερώσει τον θεραπευτή του, ούτως ώστε να δοθεί η ευκαιρία και ο χρόνος να γίνει μια ομαλή ολοκλήρωση της ψυχοθεραπείας, μια ανατροφοδότηση όσον αφορά την πορεία, τους στόχους που επιτεύχθηκαν και τον απολογισμό της ψυχοθεραπείας. Τέλος, είναι μια καλή ευκαιρία να γίνει “αποχαιρετισμός” πριν “αποφοιτήσει” και ολοκληρώσει ο θεραπευόμενος την ψυχοθεραπεία του.